Scurtmetrajul unui orădean, singura producție românească selectată la Cannes 2025
Scurtmetrajul „Alișveriș”, semnat de tânărul regizor orădean Vasile Todinca, a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Articol editat de cristina.rusu, 21 aprilie 2025, 11:10
Scurtmetrajul unui orădean, singura producție românească selectată la Festivalul de Film de la Cannes 2025
Scurtmetrajul „Alișveriș”, semnat de tânărul regizor orădean Vasile Todinca, a fost selectat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 78. Pelicula este singura producție românească prezentă în competițiile oficiale din 2025.
Filmul „Alișveriș” a fost selectat la secțiunea Semaine de la Critique a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Evenimentul se va desfășura între 13 și 24 mai 2025, iar filmul lui Todinca este singura producție românească prezentă în competițiile acestei secțiuni dedicate descoperirii de noi talente din cinematografia mondială.
Selecția peliculei este o onoare pentru autor, dar și un pas important în ascensiunea sa internațională.
Este o onoare și un motiv de bucurie că filmul a fost invitat la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film din lume. Pe lângă validarea și vizibilitatea pe care le oferă, această selecție este salutară și în procesul de obținere de finanțări pentru viitoare proiecte, a declarat regizorul, subliniind importanța participării la Cannes în contextul sprijinului oferit de Centrul Național al Cinematografiei.
În cadrul concursului organizat de CNC, prezența la festivaluri a filmelor anterioare ajută la creșterea punctajului, a explicat Todinca.
Distribuția filmului reunește nume cunoscute din cinematografia românească: Florentina Năstase, Ilinca Manolache, Gabriel Spahiu și Cătălina Romaneț și explorează o temă tulburătoare: supraviețuirea la limită.
Povestea urmărește o femeie nevoită să-și vândă din obiectele personale pentru a putea trăi, confruntându-se în cele din urmă cu decizia radicală de a-și vinde o parte din propriul corp.
În urmă cu câțiva ani, în timp ce așteptam la rând într-un supermarket, o femeie din fața mea a rugat-o pe casieriță să-i cântărească o coadă de păr pe care urma să o vândă. Acest eveniment m-a lăsat cu tot felul de întrebări. Era clar că nu e vorba de cineva care face vreo mare afacere, ci este, cel mai probabil, într-o situație disperată. Pornind de la această întâmplare a luat naștere povestea Tatianei și implicit scenariul acestui film, explică Todinca.
Titlul filmului, „Alișveriș” – un cuvânt arhaic de origine turcă, însemnând „vânzare” sau „negoț” – capătă o semnificație amară în contextul narativului filmic. În limba turcă, aliș înseamnă „cumpărare”, iar veriș, „vânzare”; în română, termenul e asociat cu sensul de „afaceri reușite”, a explicat tânărul regizor.
Producția este realizată de Micro Film, în coproducție cu Avanpost și HI Film Productions – companii cu experiență solidă în industria cinematografică autohtonă și internațională.
Vasile Todinca, născut în Oradea în 1995, este absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” și al specializării Cinematografie, fotografie, media – Regie de film și TV a Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj -Napoca.
Atras inițial de actorie, Todinca a realizat că vocația sa este regia, fiind inspirat de întâlnirile formative cu cineaștii Radu Jude și Adrian Sitaru.
Inițial, am început să studiez actoria, însă nu m-am simțit pe deplin împlinit și am renunțat după primul an. Ulterior, am urmat școala de film din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai, unde am absolvit specializarea Regie. Pe parcursul studiilor am regizat două scurtmetraje de ficțiune și am produs un altul, care a avut premiera la Festivalul de la Locarno, în 2018. În 2019 am participat la Aristoteles Workshop și IDFA Academy. În prezent, lucrez în industria filmului ca asistent regizor, a mărturisit acesta.
De-a lungul anilor, a realizat mai multe scurtmetraje remarcate în circuitul festivalier, precum: Mai încearcă (2018) – selecționat la TIFF și premiat pentru cel mai bun scenariu la OKaua Festival, A Winter Morning’s Stillness, Reunion, precum și Jackpot (2024), co-regizat cu Vlad Popa, prezentat la Tallinn Black Nights IFF. În calitate de producător, Todinca a fost implicat și în realizarea scurtmetrajului Patul lui Procust.
Am avut ocazia să-i am ca profesori în facultate pe Radu Jude și Adrian Sitaru, iar mai apoi am lucrat ca asistent de regie la unele dintre filmele lor. Cred că este important de menționat că «Alișveriș» este al doilea film pe care îl fac, exceptînd cele din școală. Nu știu dacă poate fi vorba încă de un stil per se, ci mai degrabă de niște căutări. În sensul acesta m-am ajutat de multiple referințe, de la filme, precum: «Sue» (r. Amos Kollek, 1997) și «Umberto D» (r. Vittorio de Sica, 1952), până la naturile moarte ale lui Chardin, a dezvăluit tânărul orădean.
Selecția Alișveriș la Cannes confirmă ascensiunea tânărului regizor pe scena cinematografică internațională și aduce un plus de vizibilitate filmului românesc contemporan, recunoscut tot mai frecvent pentru abordarea unor subiecte sociale cu profunzime și curaj.
Festivalul de la Cannes rămâne o rampă de lansare esențială pentru noile voci ale cinematografiei mondiale, iar prezența lui Vasile Todinca jr. în «Semaine de la Critique» este o dovadă a valorii artistice pe care o aduce noua generație de cineaști români, au apreciat dascălii săi clujeni.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.