Biserica Neagră – Artă, Istorie, Muzică
Biserica Neagră - Simbol al orașului Brașov.

Articol editat de cristina.rusu, 22 aprilie 2025, 13:50
Biserica Neagră din Brașov impresionează prin colecțiile sale unice, arhitectura gotică impunătoare și rolul său cultural și religios.
Simbol al orașului Brașov și cel mai fotografiat monument din România, Biserica Neagră este gazda celei mai mari colecții de covoare orientale din Europa, datând din secolele XV și XVI.
În turnul bisericii, se află cel mai mare clopot mobil din România, cu o greutate de peste 6.000 de kg. În interiorul bisericii parohiale a Bisericii Evanghelice CA din România, vizitatorul poate descoperi nenumărate obiecte de artă, printre care cristelnița datată 1472, pictura murală ce o reprezintă pe Sfânta Maria, datată 1476, stranele din secolele XVIII-XIX, care atestă activitatea intensă a breslelor brașovene sau altarul neogotic ridicat în 1866.
În partea din spate a bisericii, sunt deschise două expoziții permanente ce prezintă istoria Bisericii Negre și viața reformatorului Johannes Honterus, a cărui statuie străjuiește latura sudică a edificiului.
Lăcașul de cult este singurul din România care adăpostește cinci orgi, dintre care patru sunt funcționale, orga Buchholz fiind cea mai mare orgă mecanică din țara noastră. Vara, concertele de muzică sacră se aud de trei ori pe săptămână printre arcele gotice ale bisericii. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV.
Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi a doua cea mai mare biserică din România, după Catedrala Mântuirii Neamului și cea mai mare construcție gotică din Europa de Sud-Est.
Datorită mărimii, când a fost finalizată, a primit titlul de cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol.
Radio România
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.