Funeraliile Papei Francisc | UPDATE
Funeraliile vor avea loc la Bazilica Sfântul Petru.

Articol editat de cristina.rusu, 22 aprilie 2025, 11:57 / actualizat: 22 aprilie 2025, 13:47
UPDATE: ora 13.30
Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, se va număra printre liderii care vor participa.
…………………………………………………………………………………………………..
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, 26 aprilie, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru, a anunțat Vaticanul într-un comunicat.
Ceremonia, la care se așteaptă să participe șefi de stat din întreaga lume, va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re.
La finalul acesteia, sicriul va fi dus la Bazilica Santa Maria Maggiore pentru înmormântare, după cum a cerut Papa Francisc, în testamentul său.
Papa Francisc și-a exprimat dorința de a fi înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, în urmă cu câțiva ani.
Este una dintre cele patru bazilici papale ale Romei și este situată în afara zidurilor Vaticanului, pe una dintre cele șapte coline romane, colina Esquilin.
Există o legendă frumoasă asociată cu întemeierea ei: prima biserică a fost fondată în primele secole ale creștinismului, sub primii Papi în secolele IV-V. Se crede că însăși Fecioara Maria, apărându-i într-o viziune Papei Liberius (366), a ordonat construirea unei bazilici dedicate ei în locul producerii „minunii”. Drept urmare, pe 5 august, în plină vară, a nins pe Esquilin.
Această legendă este amintită în fiecare an la sărbătoarea bisericii și petale de trandafiri albi sunt împrăștiate simbolic în memoria acelei „zăpezi”.
Bazilica a fost reconstruită de mai multe ori și are acum o fațadă complet în stil baroc. În această biserică, în anul 867, adică înainte de Marea Schismă, s-a ținut pentru prima dată o liturghie în slavona veche bisericească.
Atunci, sfinții frați Chiril și Metodie, egali cu apostolii, luminători ai slavilor și autorilor de scriere slavonă, au ajuns la Roma și i-au cerut Papei Adrian al II-lea (792-872) permisiunea de a traduce Sfintele Scripturi, care până atunci erau permise numai în greacă și latină. În semn de acord, Pontiful a permis să se țină slujba.
Santa Maria Maggiore a fost, anterior, locul de înmormântare al Papilor, datând din secolul al XIII-lea.
Ultimul papă înmormântat acolo a fost Papa Clement al IX-lea (1667-1669). În plus, în această bazilică, este înmormântat şi arhitectul și sculptorul renascentist Gian Lorenzo Bernini.
AGERPRES
Foto: VATICAN MEDIA Divisione Foto
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.