Consumul a șase ouă pe săptămână reduce riscul de deces
Consumul de ouă reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Articol editat de cristina.rusu, 23 aprilie 2025, 12:00 / actualizat: 23 aprilie 2025, 13:04
Pentru a reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, este suficient să consumăm între unu şi şase ouă pe săptămână, susţin cercetătorii de la Universitatea Monash.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Nutrients”. La cercetare, au participat 8.756 de voluntari cu vârsta de peste 70 de ani, fără istoric de boli cardiovasculare grave.
Cercetătorii au analizat datele dietetice ale participanţilor, acordând o atenţie specială consumului de ouă. Rezultatele arată că riscul de deces din cauza bolilor de inimă este redus cu 29% în rândul celor care consumă regulat între unu şi şase ouă pe săptămână.
În plus, printre voluntarii cu acest nivel de consum de ouă, rata mortalităţii generale a fost cu 17% mai scăzută comparativ cu cei care au exclus complet ouăle din dietă sau le-au consumat doar o dată sau de două pe lună. Potrivit cercetătorilor, ouăle merită să fie considerate un aliment sănătos.
100 de grame de ouă conţin aproximativ 13 grame de proteine, care sunt mai eficient absorbite decât proteinele din alte surse de origine animală sau vegetală. Ouăle conţin un spectru complet de aminoacizi esenţiali, precum şi vitamine şi minerale – acid folic, vitaminele A, D, E, B12, biotină, seleniu, calciu şi fosfor.
Totuşi, potrivit experţilor, consumul de ouă nu este singura metodă pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare. Pentru a minimiza riscurile, este necesară şi includerea de alimente vegetale în dietă, precum şi activitatea fizică.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.