Ascultă Radio România Cluj Live

Schimbări radicale a regulilor de pensionare în sistemul de justiţie | UPDATE

Proiectul de lege care schimbă radical regulile de pensionare în sistemul de justiţie a fost adoptat, miercuri, 23 aprilie, de Camera Deputaţilor, ca prim for sesizat, cu majoritate de voturi.

Articol editat de cristina.rusu, 24 aprilie 2025, 10:12 / actualizat: 24 aprilie 2025, 12:33

UPDATE: ORA 12.20

 

Proiectul de lege care modifică vârsta de pensionare a magistraţilor şi modul de calcul al pensiilor va pune presiune pe sistemul de justiţie din România, este de părere conferenţiarul universitar Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara.

El spune că noul act normativ ridică semne de întrebare referitoare la un eventual efect retroactiv al legii: dacă prevederile s-ar aplica şi magistraţilor în funcţie, sau doar celor care urmează să intre în sistem.

Cristian Clipa a mai spus că se aşteaptă ca, în cazul în care proiectul trece şi de Senat în forma actuală, să fie contestat la Curtea Constituţională:

Încercarea de a introduce această nouă reglementare poate determina retrageri masive din magistratură, prin plecări prin pensionare până la data de 31/12/2025. în calitate de avocat, sesizez un fenomen care nu este deloc îmbucurător. O scădere brutală a numărului de magistrați determină o creștere brutală, corespunzătoare a numărului de dosare, pe judecători. Asta înseamnă termene foarte îndelungate, de pildă, într-un dosar civil, pe parcursul unui an calendaristic, nu vei primi niciodată mai mult de două sau de trei termene și asta face ca actul de justiție să se înfăptuiască pe timpi îndelungați, cu oarecare dificultate.

Până la urmă, destinatarii actului de justiție așteaptă ca această justiție să se înfăptuiască nu numai bine, ci și repede. Ori, dacă procesele au o durată îndelungată, asta îi descurajează pe justițiabili și sădește cumva ideea de neîncredere. Nu poți avea încredere într-un sistem judiciar care soluționează, de pildă, definitiv, un proces civil pe parcursul a 18-36 de luni.

…………………………………………………………………………………………

Vârsta de pensionare a magistraţilor va creşte la 65 de ani, începând cu 1 ianuarie anul viitor, la fel ca pentru toţi ceilalţi angajaţi.

 

Proiectul de lege care schimbă radical regulile de pensionare în sistemul de justiţie a fost adoptat, miercuri, 23 aprilie, de Camera Deputaţilor, ca prim for sesizat, cu majoritate de voturi.

Iniţial, vârsta de pensionare a judecătorilor şi procurorilor ar fi trebuit să crească treptat, până în anul 2045.

Legea este criticată de Consiliul Superior al Magistraturii, care consideră că aplicarea acesteia va afecta independenţa justiţiei.

Deputații au revenit favorabil asupra propunerii USR privind modul de calcul și limita maximă a pensiei de serviciu pe care să o încaseze magistrații. Practic, pensia de serviciu va fi calculată în cuantum de 80% din media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate.

Însă pensia procurorilor și judecătorilor va fi cel mult egală cu indemnizația de încadrare netă din ultima lună de activitate, fără să fie luate în calcul alte venituri rezultate din sporuri sau bani pentru concediul neefectuat.

O altă modificare este vârsta de pensionare a magistraților. Președintele comisiei pentru muncă, deputatul social-democrat Adrian Solomon:

S-a eliminat și acea eșalonare a vârstei de pensionare până în 2045, astfel încât la 01/01/2026 vârsta de pensionare la magistrați va fi 65 de ani.

Deputatul USR Alin Stoica a atras atenția că în acest caz ar putea fi probleme de neconstituționalitate:

Astăzi facem un pas în plus. Din păcate, însă, a rămas acolo o clauză deja declarată neconstituțional de curte și care dărâmă practic un proiect care ar putea să fie bun.

Cu majoritate de voturi, proiectul inițiat de liderii coaliției de guvernare a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie transmis la Senat pentru votul decizional.

Adoptarea actului normativ este una dintre condițiile pentru deblocarea celei de-a 3-a tranșe din planul național de redresare și reziliență.

 

Cătălin Purcaru/ RRA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

 

Justiţie miercuri, 16 aprilie 2025, 15:17

Primar plasat sub control judiciar pentru furt de motorină

Primarul comunei Corneşti din judeţul Cluj a fost plasat sub control judiciar miercuri, 16 aprilie, fiind cercetat pentru săvârșirea a trei...

Primar plasat sub control judiciar pentru furt de motorină
Justiţie miercuri, 16 aprilie 2025, 09:27

CSM, aviz negativ pentru modificarea pensiilor magistraților

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ marți, 15 aprilie, proiectului de lege privind modificarea pensiilor magistraților, aflat...

CSM, aviz negativ pentru modificarea pensiilor magistraților
Justiţie marți, 15 aprilie 2025, 16:21

A atacat cu un spray lacrimogen și a furat 39.000 de lei

Un bărbat din Satu Mare a fost reținut pentru că i-ar fi furat unei persoane 39.000 de lei, după ce a atacat-o cu un spray lacrimogen.  ...

A atacat cu un spray lacrimogen și a furat 39.000 de lei
Justiţie duminică, 13 aprilie 2025, 09:52

Pensionarea magistraților va fi discutată în Parlament

Conducerea CSM a avut la sfârșitul acestei săptămâni discuții cu premierul Marcel Ciolacu, căruia i-a expus nemulțumirile și obiecțiile...

Pensionarea magistraților va fi discutată în Parlament
Justiţie vineri, 11 aprilie 2025, 10:38

O tânără a fost păcălită să ia un credit de 70.900 lei | FOTO

O înșelăciune de tip „spoofing” a fost dejucată de polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului...

O tânără a fost păcălită să ia un credit de 70.900 lei | FOTO
Justiţie vineri, 11 aprilie 2025, 10:28

Patru persoane reţinute pentru trafic de droguri de mare risc

Patru persoane au fost arestate preventiv pentru trafic de droguri după ce au fost prinse în flagrant în timp ce ar fi încercat să introducă...

Patru persoane reţinute pentru trafic de droguri de mare risc
Justiţie miercuri, 9 aprilie 2025, 09:16

Prințul Paul de România, condamnat la închisoare

După ce a scăpat de două ori de o extrădare în România, Prințul Paul de România a fost închis luni, 7 aprilie, la Paris în temeiul unui...

Prințul Paul de România, condamnat la închisoare
Justiţie miercuri, 9 aprilie 2025, 08:25

Vârsta de pensionare pentru magistraţi va creşte treptat

Vârsta de pensionare pentru magistraţi va creşte treptat, iar plafonul de calcul scade la 65% din venituri.   Sunt cele mai importante...

Vârsta de pensionare pentru magistraţi va creşte treptat