Incendiile de vegetație, o problemă continuă
Incendiile de vegetație continuă să creeze probleme în țară, chiar dacă igienizarea terenurilor prin ardere este ilegală.

Articol editat de Rareș Vrăbieș, 25 aprilie 2025, 11:17
În Sălaj, autoritățile atrag atenția asupra riscului ca pompierii să nu poată interveni în situații cu adevărat periculoase, dacă sunt prinși în stingerea incendiilor de vegetație uscată. Cel puțin 10 hectare au ars recent în localitatea sălăjeană Hășmaș, în doar câteva ore, din cauza unui foc scăpat de sub control.
Numărul mare de incendii a atras atenția autorităților.
Claudiu Bârsan, prefectul județului Sălaj: Cred că trebuie să reținem odată pentru totdeauna faptul că aceste incendieri sunt absolut ilegale, iar intervențiile pe care ISU le face în aceste cazuri îi fac pe aceștia să nu poată participa atunci când ar apărea situații cu adevărat grave – incendii la case, la firme…
Fermierii sunt avertizați că riscă să rămână fără subvenții dacă incendiază vegetația de pe suprafețele agricole.
Vaida Bela, directorul adjunct al APIA Sălaj: Sunt sancționaţi și de către Agenția de Plăți, și sancțiunea nu înseamnă doar că nu dăm bani pe suprafața care a fost incendiată, ci la noi sancțiunea este pentru nerespectarea condiționalității, adică este o chestiune de eligibilitate și sancțiunea este pe toată exploatația, în funcție de procentul suprafeței care a fost incendiat.
Primarilor li s-a cerut să fie vigilenți, pentru că au o legătură apropiată cu reprezentanții comunităților locale, și să le ceară sătenilor să înțeleagă că un foc scăpat de sub control poate fi devastator.
Adrian Lungu/ RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.