Pensiile speciale – degeaba putință dacă nu-i voință
Există în acest proiect mai multe prevederi neconstituționale, iar urmarea va fi că legea nu se va aplica niciodată.

Articol editat de cristina.rusu, 25 aprilie 2025, 10:30
Miercuri, 23 aprilie, Camera Deputaților a votat proiectul de lege privind pensionarea magistraților, întocmit de coaliția de guvernare. 259 dintre deputați au votat „pentru”, 25 s-au abținut, un deputat a votat „împotrivă” și altul a refuzat să voteze.
Oana Țoiu, deputat USR în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială a Camerei, acuză inițiatorii legii că au introdus cu bună știință prevederi pe care Curtea Constituțională le poate invoca pentru a rejecta legea.
Un lucru pe care l-am reușit a fost să închidem acele portițe care permiteau pensii mai mari decât salariul. De pildă, concediul. Dacă cineva îl lăsa pentru ultima lună de activitate, putea să atingă plafonul maxim al valorii pensiei, chiar și dublu față de salariul lunar. Asta e o mare inechitate nu doar față de pensionarii cu pensii contributive, ci și față de magistrații care decid să rămână în activitate. Am reușit prin amendamentele noastre să raportăm plafonul la 100% din îndemnizația în plată, nu la totalitatea veniturilor. Problema este că nu ne-au lăsat să reparăm tot ce era greșit în această lege care, așa cum a fost propusă de coaliția de guvernare în plen, este neconstituțională. Evident că Senatul poate aduce modificări de substanță, dar vom vedea.
Există deja mai multe decizii anterioare ale CCR și convenții internaționale care spun că magistrații trebuie să aibă o pensie apropiată de veniturile din ultimii ani de activitate. Sigur că înțelesul internațional al acestui „apropiat” este „mai mic”. Felul în care România a creat portițe a fost opusul, anume pensii mai mari decât salariile.
Există în acest proiect mai multe prevederi neconstituționale, iar urmarea va fi că legea nu se va aplica niciodată.
Așa ceva am văzut și anul trecut, tot în vârful campaniei electorale – poate și asta e o coincidență, nu? Atunci a trecut de Parlament o lege pe care le-au promis-o cei din coaliție militarilor, pentru a le crește pensiile, dar, imediat după ce s-au încheiat alegerile, surpriză, legea s-a dovedită a fi neconstituțională și oamenii n-au mai primit banii promiși.
Acum se vede exact același lucru în zona magistraților. Poate să dea bine în comunicare, fiindcă, într-adevăr, foarte mulți oameni sunt revoltați de excesele din sistemul de pensii speciale, dar au introdus în lege acel truc care nu va permite aplicarea ei până la capăt. Dacă în cazul militarilor trucul a servit pentru a nu mări pensiile, în cazul magistraților trucul servește pentru a nu scădea pensiile.
Mai este ceva. Noi avem 230 de milioane de euro alocați de UE prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar în tot anul 2024 n-a intrat nimic, pentru că această coaliție refuză să facă reformele necesare.
Cel mai simplu motiv pentru care afirm că avem de-a face cu o lipsă de voință, nu de putință, este că noi am depus amendamentele care ar fi făcut aplicabile modificările și au acceptat unele dintre ele, dar nu vor să repare tot. Cei de la Bruxelles nu sunt chiar atât de naivi încât să creadă că doar CCR stă în calea reformei pensiilor speciale, deși, anul trecut, timp de câteva săptămâni, au dat undă verde României, crezând că dacă Parlamentul a trecut o lege, înseamnă că ea este consistentă și corectă. Evident că apoi, văzând decizia finală a CCR, s-au răzgândit și au pus ceea ce se cheamă în limbajul de monitorizare steguleț roșu, Red Flag, pe jalonul respectiv, blocându-ne cele 230 de milioane de euro.
E posibil să se întâmple același lucru și acum, dar nu cred că Bruxelles-ul este miza de data asta și nici deblocarea banilor europeni. Mai degrabă este o formă ipocrită de răspuns la nemulțumirea justificată a oamenilor, care vor echitate în sistemul de pensii.
CITEȘTE ȘI: Schimbări radicale a regulilor de pensionare în sistemul de justiţie | UPDATE
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.