România trebuie să crească performanțele turismului intern
România este cel mai slab jucător al regiunii.

Articol editat de Rareș Vrăbieș, 25 aprilie 2025, 11:14
Deși 3% dintre europenii care renunță la Mediterană se orientează spre est – deci potențial există – noi rămânem cel mai slab jucător al regiunii. Avem nevoie de management de destinație, iar cel mai bun exemplu rămâne Via Transilvanica, proiect care atrage deja turiști din toată lumea.
România riscă să piardă teren pe piața internă odată cu înjumătățirea sumelor de pe voucherele de vacanță, iar sezonul de vară ar putea fi mai slab decât în anii precedenți.
În același timp, tendința europeană arată că 3% dintre turiștii care renunță la destinațiile mediteraneene caută alternative în Europa de Est. O veste bună pentru țara noastră, dacă știm să profităm.
Despre potențial și blocaje, Călin Ile, vicepreședintele Confederației Patronale Concordia.
Călin Ile: Ultimul barometru european a sentimentului consumatorului față de vacanțe, intenția lor de a cumpăra turism. În continuare, prima atracție o reprezintă turismul de mare și la țările mediteraneene. 41% din europeni își doresc să meargă în vacanță în țările mediteraneene. Anul trecut era la 49 și, uitându-mă unde se duc ceilalți 8%, care au migrat dinspre țările mediteraneene spre alte forme de turism, observ că 3% îşi pun creștere intenția de a merge în țările Europei de Est.
S-a încălzit prea mult temperatura în lunile de vară în Grecia, Spania, Italia, încât lumea, datorită acestor considerente, caută și alte destinații. Să nu uităm că, la nivel mondial, turismul reprezintă 10% din Produsul Intern Brut. România încă se învârte undeva în jurul a trei, deci e foarte clar că suntem la o treime din potențialul pe care sectorul nostru ar trebui să-l atingă în această țară.
Stăm și dezbatem aceste inițiative legislative care, de regulă, mai mult pun frână decât stimulează. Aminteați dumneavoastră de vouchere sau de modificările fiscale permanente pe care le traversăm, dar nu construim. Asta e marea problemă a turismului românesc. Nu construim.
Unul dintre cele mai mari minusuri rămâne promovarea externă. Deși România apare la târgurile de la Londra sau Berlin cu standuri decente, în spatele decorului nu există o agenție de PR profesionistă, infotrip-uri pentru jurnaliști străini sau parteneriate cu tour operatori.
Pentru un salt real, ne-ar trebui o organizație de management de destinație și trei contracte cheie: branding, marketing și PR internațional. Adi Voican, vicepreședinte ANAT, explică de ce produsul există, dar rămâne blocat.
Adi Voican: Ne trebuie acea organizație de management și acele trei contracte: branding, marketing și PR internațional, care să scoată un produs turistic românesc bun pe piața internațională. E perfectibil, suntem de acord. Mai avem câțiva kilometri de autostradă de făcut, mai avem de modernizat anumite lucruri. Câteodată ne mai punem frână și singuri. N-avem parcări, n-avem locuri de /belle view/ semnalizate. Mai închidem circulația când nu trebuie, unde nu trebuie. Mai lucrăm la plaje în timpul sezonului. Mai facem și prostii din punct de vedere turistic. Ne-ar trebui doar deblocate, scoase dopurile de pe anumite trasee de business și mult mai multă predictibilitate. Turismul internațional nu se face de pe azi pe mâine. Noi vorbim de 2026 deja. 2025 nu cumpără nimeni. E deja marketat, promovat. Trebuie să învățăm să jucăm pe scena asta mare a turismului internațional. Miza e foarte importantă.
Până când vom avea o strategie unitară, exemplele de succes rămân inițiative locale, precum Via Transilvanica, traseu care a reușit să pună România pe harta drumețiilor din toată lumea. Modelul arată că, atunci când există viziune, colaborare și promovare constantă, turiștii vin. Rămâne ca statul și industria să transforme aceste insule de performanță într-un continent turistic cu adevărat competitiv.
Alex Buzică/ RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.