Beneficii mai puţin cunoscute ale ouălor
Ouăle pot fi clasificate drept superalimente.

Articol editat de cristina.rusu, 26 aprilie 2025, 12:00
Ouăle se numără printre puţinele alimente care pot fi clasificate drept superalimente, datorită proprietăţilor lor benefice şi valorii lor nutritive extraordinare.
Un ou conţine tot ceea ce este necesar pentru celulele din organismul uman – vitamine, folat, fosfor, seleniu, calciu şi zinc. Iată câteva dintre beneficiile consumului de ouă:
– Un ou fiert conţine exact 77 de calorii, 6 grame de proteine şi 5 grame de grăsimi sănătoase.
– Ouăle au un conţinut ridicat de colesterol, dar nu au un efect negativ asupra colesterolului din sânge.
– Un ou conţine 212 mg de colesterol, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de 300 de mg.
– În cazul a 70% dintre persoane, ouăle nu cresc deloc nivelul colesterolului.
– Consumul de ouă este o modalitate excelentă de a creşte nivelul de HDL („colesterol bun”).
Există multe tipuri de ouă; cele mai frecvente sunt cele de găină, în timp ce opţiunile mai rafinate includ ouă de raţă, de gâscă şi de prepeliţă.
În creştinism, oul decorat a devenit un simbol al Paştelui. Ouăle sunt considerate o sursă „completă” de proteine, deoarece conţin toţi cei opt aminoacizi esenţiali. Ouăle consumate la micul dejun pot favoriza pierderea în greutate.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.