Peste 250.000 de persoane din UE și alte state sunt în condiții legale în România
Un număr semnificativ de străini care doresc să rămână în România, cel puțin temporar, aleg județul Cluj.

Articol editat de cristina.rusu, 29 aprilie 2025, 14:04
La 31 martie 2025, numărul total al străinilor cu un drept de ședere valabil în România era de peste 250.000, iar în primul trimestru al acestui an, au fost înregistrate aproximativ 34.000 de solicitări de viză, precum și peste 2.300 de cereri de invitații și reîntregire a familiei. Un număr semnificativ de străini care doresc să rămână în România, cel puțin temporar, aleg județul Cluj.
Inspectoratul General pentru Imigrări gestionează șederea pe teritoriul național a străinilor proveniți atât din state terțe (inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), cât și din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană.
Așadar, la finalul lunii martie, numărul străinilor cu forme legale de ședere în România era de aproximativ 254.000 de persoane. Dacă facem referire la raportul trimestrial al Inspectoratului General pentru Imigrări, au fost înregistrate, în 2025, din cele peste 31.000 de cereri pentru eliberarea avizului de angajare, aproape 25.000 de avize, fiind utilizat doar 21,7% din contingentul de lucrători aprobat pentru anul 2025.
Majoritatea avizelor emise au fost acordate pentru lucrători permanenți.
Documentele de ședere pentru alte 240.000 de persoane străine au fost gestionate în 2024, cu 20% mai multe față de 2023. Cea mai mare creștere a fost înregistrată, în 2024, la categoria vizelor pentru reîntregirea familiei, cu un plus de 30% față de anul precedent.
Un număr mare de străini care doresc să rămână în România, aleg Clujul. De la începutul anului 2024 și până în prezent cele mai multe solicitări de ședere sau prelungire a șederii la Cluj au fost din partea cetățenilor nepalezi, srilankezi și indieni, iar principalele scopuri au fost: angajarea și studiile, dar și reîntregirea familiei, am aflat de la Cristina Tiran, șeful Serviciului pentru Imigrări Cluj:
La nivelul Serviciului pentru Imigrări Cluj au fost preluate și soluționate în intervalul 01.01.2024-31.12.2024 un număr de 6.362 de cereri pentru eliberarea permiselor de ședere pentru scopurile prevăzute de O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare și 2.148 de cereri pentru eliberarea avizului de angajare în muncă conform O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor în România şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Tot în aceeași perioadă, în cadrul serviciului a fost gestionată șederea și rezidența pentru 1.144 de cetățeni ai Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene sau ai membrilor de familie proveniți din state terțe.
În primele trei luni ale anului 2024 au fost soluționate un număr de 1.780 de cereri de prelungire a dreptului de ședere și 597 de cereri de eliberare a avizului de muncă. Raportat la aceeași perioadă, în anul 2025 au fost soluționate un număr de 1.705 cereri de prelungire a dreptului de ședere și 182 de cereri de eliberare a avizului de muncă.
De la începutul anului până în prezent cele mai multe solicitări au fost din partea cetățenilor nepalezi, srilankezi și indieni, iar principalele scopuri pentru care aceștia au solicitat prelungirea dreptului de ședere au fost: angajarea, în mod preponderent, dar și studiile și reîntregirea familiei.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare constituie cadrul legal prin care sunt reglementate intrarea, şederea şi ieşirea străinilor pe teritoriul României sau de pe teritoriul României, drepturile şi obligaţiile acestora, precum şi măsuri specifice de control al migraţiei, în conformitate cu obligaţiile asumate de România prin documentele internaţionale la care este parte.
Cetățenii străini care intră pe teritoriul României în baza unei vize de lungă ședere pot solicita prelungirea dreptului de ședere pentru acelaşi scop pentru care i s-a acordat viza de lungă şedere. Dintre aceste scopuri se detașează numeric la nivelul județului Cluj angajarea, urmată de studii, reîntregirea familiei, alte scopuri, dar și activități religioase, comerciale și de cercetare științifică. În ultimii 5 ani pe raza de competență a județului Cluj au fost emise un număr de 23.600 de permise de ședere.
Totodată, în urma activităților operative desfășurate în primele trei luni ale lui 2025, polițiștii de imigrări au depistat, la nivel național, aproape 800 de străini aflați în situații ilegale pe teritoriul României și au emis peste 650 de decizii de returnare. Cei mai mulți sunt din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, Republica Moldova și Turcia.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.