Rabia în România: o boală rară, dar încă prezentă
Ultimul caz de rabie la om soldat cu deces în România a fost înregistrat în 2012.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2025, 14:47 / actualizat: 16 aprilie 2025, 11:23
Rabia este o boală virală extrem de gravă, care ucide în fiecare an zeci de mii de oameni, în special în Asia și Africa. Aproximativ 40% dintre victime sunt copii sub 15 ani, mușcați în general de câini infectați. Deși pare o boală îndepărtată de realitatea noastră cotidiană, rabia rămâne o problemă activă chiar și în România.
Rabia în România: cazuri izolate, dar constante
Ultimul caz de rabie la om soldat cu deces în România a fost înregistrat în 2012. Cu toate acestea, virusul nu a dispărut. În fiecare an sunt raportate cazuri la animale, atât domestice, cât și sălbatice. Din 2011, autoritățile române au implementat un program de vaccinare a vulpilor roșii, principalele purtătoare ale virusului în fauna sălbatică. Acest program implică utilizarea unor momeli vaccinale, care conțin o capsulă cu antigenul necesar pentru imunizare. Chiar dacă măsura a fost eficientă, continuarea ei este esențială, mai ales în contextul vecinătății cu țări care nu au aceeași capacitate de control.
Granițele nu opresc bolile
„Autorităţile au destul de puţin control asupra animalelor sălbatice din zonele de frontieră. Putem presupune că ele trec dintr-o ţară într-alta şi pot să aibă anumite patologii care nu sunt controlate la vecinii noştri”, explică Constantin Cerbu, specialist în boli infecţioase şi medicină preventivă, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj şi diplomat al Colegiului European de Sănătate Publică.
Un exemplu concret este județul Satu Mare, unde în 2024 s-au înregistrat mai multe cazuri de rabie în localități apropiate de graniță. De curând, un șacal infectat a fost găsit mort în apropierea localității Halmeu.
Totuşi, mai multe cazuri nu înseamnă neapărat mai multă boală: „O ipoteză în epidemiologie spune că o boală este prezentă atunci când o căutăm. Dacă ne uităm bine, vom găsi mai multe cazuri decât într-o perioadă în care nu am fi căutat o anumită patologie”, spune dr. Constantin Cerbu.
În România, vaccinarea antirabică este obligatorie pentru toate animalele de companie, începând cu vârsta de 12 săptămâni. Chiar dacă unii producători garantează eficiență pe termen mai lung, legislația impune vaccinarea anuală.
„Toate mamiferele pot să facă rabie. Inclusiv oamenii”, avertizează dr. Constantin Cerbu. „Câinii, pisicile şi tot ce înseamnă carnasiere domestice joacă un rol foarte important în epidemiologia bolii.”
Pe lângă animalele de companie şi animalele de rentă pot fi infectate, în general prin muşcătura carnivorelor sălbatice pozitive pentru rabie. De aceea, fermierii și crescătorii trebuie să fie vigilenți în ceea ce privește comportamentul neobișnuit al animalelor.
„Măsurile de control țin, desigur, de bugetul pe care-l avem disponibil”, spune dr. Constantin Cerbu. „Dar eu cred că ceea ce aplicăm în România astăzi – vaccinarea anuală și distribuirea de momeli vaccinale – sunt cele mai bune măsuri disponibile.”
Andrea Nagy
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.